Co-opoly η ευφυής απάντηση στη Monopoly !

Co-opoly η ευφυής απάντηση στη Monopoly

Το παιχνίδι Co-opoly είναι το δημιούργημα της Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής εργαλειοθήκης (TESA) http://toolboxfored.org/about-tesa/  ενός συνεταιρισμού με έδρα το Northampton, στη Μασαχουσέτη. Δημιουργούν και διανέμουν εκπαιδευτικές πηγές και επινοήσεις σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές για ακτιβιστές και εκπαιδευτικούς. Η TESA, επίσης, συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς κοινωνικής δικαιοσύνης, για την κατασκευή των υλικών και των προγραμμάτων που χρειάζονται για την αποτελεσματική διδασκαλία των στόχων τους. Ο Brian Van Slyke είναι ένας εργαζόμενος-ιδιοκτήτης στη TESA. Έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό σε θέματα, που κυμαίνονται από την ιστορία των ανθρώπων ως τα κοινωνικά κινήματα αλλαγής και του συνεταιριστικού κινήματος.
Στραφείτε στην Co-opoly, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, όπου συνεταιριστικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται μέσα από τη στρατηγική της ομάδας. Με λίγα λόγια, η ανταλλαγή γνώσεων και η δημιουργία στρατηγικών συνεργασίας καθορίζει αν όλοι θα κερδίσουν ή αν θα χάσουν όλοι. Δεν έχει να κάνει με το ένα άτομο που αρπάζει όλο τον πλούτο και οδηγεί τους άλλους σε πτώχευση. Αντίθετα έχει να κάνει με την οικονομική επιτυχία των ανθρώπων που εργάζονται μαζί.
Πιστεύετε πραγματικά πως είναι ανάγκη να αγοράσει κάποιος την Boardwalk και την πλατεία Place και όλες τις σχετικές ιδιοκτησίες για να είναι ο νικητής; Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί η Monopoly. Αλλά δεν είναι αυτό το είδος του παιχνιδιού, που διδάσκει λάθος μαθήματα στα παιδιά μας - και σε μας;
Δεν έχουμε ήδη αρκετές εταιρείες και επιχειρήσεις που μονοπωλούν την οικονομία μας και την κυβέρνησή μας;

  •    Το Truthout πρόσφατα πήρε συνέντευξη από τον Van Slyke για το Co-opoly, τη δημιουργία του και το πώς προκαλεί τη Monopoly.
Mark Karlin: Σαφώς η Co-opoly είναι μια δημιουργική εναλλακτική λύση (ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος) σε σχέση με τη Monopoly, το απόλυτο παιχνίδι του καπιταλισμού. Μπορείτε να εξηγήσετε τον οργανισμό σας και τον τρόπο που σας ήρθε η ιδέα για το Co-opoly;
Brian Van Slyke: Ένα από τα αξιοσημείωτα πράγματα σχετικά με τη Monopoly είναι ότι οι άνθρωποι την προωθούν συχνά ως έναν καλό τρόπο, για να διδάξουν θέματα σχετικά με την οικονομική παιδεία, έστω και αν ο τρόπος που κερδίζουν είναι ο αφανισμός όλων των αντιπάλων τους, αφήνοντάς τους σε οικονομική καταστροφή. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν για την Monopoly είναι ότι στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε για να διδάξει τους κινδύνους του ανελέητου καπιταλισμού. Η αρχική έκδοση ονομαζόταν «Το παιχνίδι του ιδιοκτήτη», και χρησιμοποιήθηκε στη Μεγάλη Ύφεση ως ένα μυστικό παιχνίδι και οργανωτικό εργαλείο για να διδάξει τους ανθρώπους σχετικά με το πώς εξαπατώνται. Η δημιουργός του, η Elizabeth Magie, είδε το όραμά της να καταστρέφεται - και τώρα ξέρουμε τη Monopoly, ως το παιχνίδι που είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του αμερικανικού καπιταλισμού.
Αυτό λοιπόν που κάνει τέλεια η Monopoly είναι να παρουσιάζει το πρόβλημα. Δημιουργήσαμε την Co-opoly για να προσφέρει τη λύση.

Αρχικά, καταλήξαμε στην Co-opoly: Το παιχνίδι των Συνεταιρισμών με βάση την ανάγκη που είδαμε μέσα από τη δουλειά μας στο συνεταιριστικό κίνημα. Θέλαμε να δώσουμε στους ανθρώπους έναν τρόπο, όχι μόνο να μάθουν για τους συνεταιρισμούς και τα τεράστια οφέλη που έχουν για τα άτομα και τις κοινότητές  τους, αλλά και να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να βιώσουν τη συνεργασία. Το Co-opoly πραγματικά ξεκίνησε με την πρόθεση, να είναι 15λεπτο  παιχνίδι ρόλων για μια δραστηριότητα σε ένα εργαστήριο, αλλά συνέχισε να επεκτείνεται και να χτίζεται  μέχρι που μια μέρα είχαμε ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι! Περάσαμε τρία χρόνια ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα, εξετάζοντάς το με σχεδιαστές παιχνιδιών, λάτρεις των συνεταιρισμών, εκπαιδευτικούς και με ανθρώπους σε συνέδρια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρησιμοποιήσαμε όλες τις πληροφορίες και τις συμβουλές τους. Στο τέλος, καταλήξαμε σε κάτι που είναι ένα απίστευτα διασκεδαστικό παιχνίδι και είναι επίσης ένα μεγάλο εργαλείο για την οικοδόμηση του συνεταιριστικού κινήματος και μια δημοκρατική οικονομία.

Mark Karlin: στο κουτί του παιχνιδιού, λέει, « Όταν κερδίζουν όλοι ή χάνουν όλοι»  Επομένως, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε πως σε έναν δισεκατομμυριούχο διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θα άρεσε το Co-opoly. Είναι αυτή μια ασφαλής υπόθεση;

Brian Van Slyke: Θα πω ότι είναι μια ασφαλής υπόθεση.
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσα ακόμη και να πω, πως αυτοί οι  δισεκατομμυριούχοι των hedge funds είναι οι κακοποιοί της Co-opoly. Η κύρια δικαιοσύνη στη Co-opoly, είναι ότι οι παίκτες αγωνίζονται μαζί ενάντια στην Τράπεζα Point. Η Τράπεζα Point συμβολίζει ουσιαστικά την οικονομία της εκμετάλλευσης, τους μεγάλους τραπεζίτες, καθώς και το σύστημα του κέρδους που τίθεται πάνω από τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι η φιλοσοφία του Co-opoly είναι αντίθετη με τις αξίες αυτών των δισεκατομμυριούχων των hedge funds και των μεγάλων τραπεζιτών, διότι όλοι είναι μαζί σ 'αυτό. Στο Co-opoly, οι άνθρωποι παίζουν ως μεμονωμένα μέλη του συνεταιρισμού, καθώς και ως σύνολο. Οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν στο Co-opoly με δύο τρόπους. Πρώτον, εάν ένας μόνο παίκτης χρεοκοπήσει, τότε όλοι χάνουν. Δεύτερον, αν ο συνεταιρισμός στο σύνολό του αποτυγχάνει, όλοι χάνουν. Ίσως ιδιαίτερα εξοργιστικό για τους λάτρεις του καπιταλισμού είναι, ότι οι παίκτες κερδίζουν στο Co-opoly με την δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού στην κοινότητά τους. Ουσιαστικά, ο τρόπος που οι άνθρωποι κερδίζουν στο Co-opoly είναι η διάδοση του συνεταιριστικού κινήματος στην κοινότητά τους.

Ευτυχώς, δεν αισθανόμαστε τόσο άσχημα έχοντας αποξενώσει αυτούς τους δισεκατομμυριούχους - ο κόσμος συμβαίνει να αποτελείται κυρίως από μη-δισεκατομμυριούχους. Στην πραγματικότητα, είμαστε τώρα στη δεύτερη έκδοση του Co-opoly, καθώς εξαντλήθηκε η πρώτη σε λιγότερο από ένα χρόνο, οπότε είναι ασφαλές να πούμε ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο για τους δισεκατομμυριούχους. Το παιχνίδι έχει διανεμηθεί σε περίπου 30 χώρες - από τις ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Μαλαισία, τη Χιλή, την Αυστραλία, την Ινδία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και σε πολλές άλλες.

Mark Karlin: Είναι βαθειά ριζωμένη η άποψη ότι η οικονομική ευκαιρία είναι μια ατομική προσπάθεια. Πώς το Co-opoly εκπαιδεύει τους παίκτες σχετικά με την ομαδική εργασία ώστε να δημιουργήσουν μια οικονομική εναλλακτική λύση με το σκεπτικό πως «όλοι είναι μέσα σε αυτό για τους εαυτούς τους»;Brian Van Slyke: Στο Co-opoly, οι παίκτες καταλαβαίνουν ότι τα συμφέροντα και οι ανάγκες τους­­ δεν θα είναι πάντα σε ευθυγράμμιση – και ότι πρέπει να συνεργαστούν για να επιβιώσουν. Για παράδειγμα, ίσως να θέλετε να αγοράσετε την κάρτα φροντίδας των παιδιών, αλλά εγώ, ως παίκτης χωρίς παιδί, δεν παίρνω κανένα άμεσο όφελος από αυτό. Ωστόσο, αν πτωχεύσετε επειδή δεν σας υποστηρίξα,  χάνουμε όλοι . Έτσι, ως ομάδα πρέπει να εξετάσουμε και να κατανοήσουμε αν αξίζει αυτή η αγορά ή όχι.
Αυτή είναι η ομορφιά του παιχνιδιού. Αλλάζει τη νοοτροία του "εγώ νοιάζομαι μόνο για τον εαυτό μου". Το γεγονός που κάνει το Co-opoly υποδειγματικό είναι ότι οι παίκτες βλέπουν με συνέπεια, ότι η μοίρα και η ευημερία τους, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιτυχία ολόκληρης της ομάδας τους , καθώς και με τους άλλους παίκτες.

Mark Karlin: Mία από τις σημαντικότερες παγίδες ιδίως στις ΗΠΑ, είναι η άποψη πως η ατομική επιχείρηση, είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία, δεν είναι όμως οι  συνεταιρισμοί το τελικό οικονομικό μοντέλο ενός δημοκρατικού χώρου εργασίας;

Brian Van Slyke: Το αστείο με πολλούς ανθρώπους που προωθούν την αμερικανική δημοκρατία είναι,  ότι φαίνεται να πιστεύουν, πως η δημοκρατία πρέπει να ασκείται μόνον ψηφίζοντας μια φορά κάθε λίγα χρόνια. Ακόμα και τότε ψηφίζετε για κάποιον άλλον, ο οποίος ίσως να αντιπροσωπεύσει τις απόψεις σας. Η ομορφιά του συνεταιριστικού κινήματος είναι ότι κάνει τη δημοκρατία καθημερινή πραγματικότητα. Η κοινωνία μας, και ιδιαίτερα η οικονομία, βασίζεται στην ιεραρχία, την εκμετάλλευση και το κέρδος. Με τη σειρά μου, θα ήθελα να ρωτήσω: πώς μπορούμε να έχουμε μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, χωρίς πολλές μικρές καθημερινές δημοκρατίες; Στην πραγματικότητα, δεν είναι δυνατό.

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις  λειτουργούν δημοκρατικά από ένα συγκεκριμένο σύνολο ανθρώπων. Κάθε μέλος, που είναι και ιδιοκτήτης, έχει μόνο μία μετοχή και μία ψήφο στο συνεταιρισμό. Όταν υπάρχουν καλές εποχές, τα μέλη μοιράζονται τα οφέλη εξίσου. Και κατά τη διάρκεια των σκληρών χρόνων, μοιράζονται τα βάρη δίκαια.
Κατά κάποιο τρόπο, νομίζω πως αυτό είναι που φοβίζει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούνται για την αποθησαύριση του πλούτου: η ιδέα της δημοκρατίας στο χώρο εργασίας και την οικονομία θα σήμαινε πως η βασιλεία τους θα φτάσει στο τέλος της. Φυσικά, αυτό είναι το ίδιο πράγμα που ενθουσιάζει τόσους πολλούς άλλους - ότι θα μπορούσαμε πραγματικά να είμαστε υπεύθυνοι για τις ζωές και τις κοινότητές μας.
Mark Karlin: Μέρος του εκπαιδευτικού στόχου του Co-opoly είναι να δείξει ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να συνεργάζονται. Ωστόσο,οι συνεταιρισμοί αυτοί, μπορεί να αντιμετωπίσουν μια αποτυχία με το ξεκίνημά τους. Πώς αντικατοπτρίζεται αυτό το ενδεχόμενο στο παιχνίδι;

Brian Van Slyke: Το να χάσει κανείς στο παιχνίδι είναι πράγματι μια ισχυρή πιθανότητα. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι οι άνθρωποι κερδίζουν μόνο περίπου τις μισές φορές.

Ζούμε σε έναν ανελέητο οικονομικά κόσμο, που δεν είναι φιλικός για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς και για την έναρξη μιας συνεταιριστικής επιχείρησης , χρειάζεται πραγματικός αγώνας.  Στο Co-opoly, οι παίκτες έρχονται αντιμέτωποι με προσωπικές όσο και ομαδικές προκλήσεις, που απειλούν τη δυνατότητά τους να κερδίσουν.  Η ομάδα μπορεί να αποφασίσει να αναλάβει ένα ρίσκο που θεωρούν ότι θα τους αποδώσει οικονομικά,  αλλά αντ 'αυτού πηγαίνει στραβά. Η Τράπεζα Point μπορεί να λυμαίνεται τον συνεταιρισμό. Η οικονομία μπορεί να καταρρεύσει. Το κόστος της στέγασης μπορεί να ανεβεί στα ύψη. Αλλά πάντα, είναι όλοι μαζί σε αυτό που συμβαίνει.


Mark Karlin: Μπορείς να περιγράψεις λίγο περισσότερο την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη (TESA); Είναι ένας συνεταιρισμός;

Brian Van Slyke:
 Ναι, η TESA είναι ένας συνεταιρισμός  που ανήκει στους εργαζομένους, ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2010. Δημιουργούμε εκπαιδευτκά  μέσα και τρόπους για κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κινήματα.

Πιστεύουμε ότι η δημοκρατική και λαϊκή εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση πιο δημοκρατικών κοινοτήτων, για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου κόσμου. Πολλά κοινωνικά και οικονομικά κινήματα που στοχεύουν σε μια αλλαγή, είτε δεν χρησιμοποιούν την εκπαίδευση στην πλήρη έκτασή της, ή απασχολούν ιεραρχικές μορφές της εκπαίδευσης, γεγονός που δεν εξουσιοδοτεί τους μαθητές να συμπεριλάβουν τις δικές τους ανάγκες και να αναλάβουν δράση. Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε τα υλικά και τις ευκαιρίες σε άτομα, οργανώσεις και κινήματα, για να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν πραγματικά τις συμμετοχικές μορφές της εκπαίδευσης, που αναπτύσσουν τις ικανότητες των ανθρώπων και κάνουν τη διαφορά στις ζωές και τις κοινότητές  τους.
 
Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι το πώς μπορείτε να το αποκτήσετε,  καθώς και γι τον συνεταιρισμό ΤΕSA στη σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: