Η βασική και πρώτη κοινωνική επιχειρηματική ιδέα είναι η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων του
νησιού για την αξιοποίηση όλων των τοπικών πόρων προς όφελος της τοπικής οικονομίας και
κοινωνίας.
Πρώτο βήμα στην υλοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας η ανακύκλωση προϊόντων από
τα απορρίμματα, καθώς:
Τα απορρίμματα είναι προϊόντα, διότι έχουν εμπορική αξία.
Παράγονται από τους πολίτες.
Ο κάθε πολίτης και η τοπική κοινωνία δικαιούνται τα οφέλη από την διαχείριση των
προϊόντων αυτών.
Ο κάθε πολίτης συμμετέχει στον τρόπο διαλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων,
με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση του σε συλλογική και συνεργατική δουλειά.
Τα κοινωνικά ζητήματα στα οποία απαντά η επιχείρηση είναι:
- Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσω της συμμετοχής τους σε μια καινοτόμο,
συλλογική και ορθολογική διαχείριση των πόρων του νησιού (απορρίμματα, πρωτογενής τομέας,
τουρισμός κλπ).
-Η δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους από την αξιοποίηση τοπικών πόρων και χωρίς κρατική
επιδότηση.
Όραμα μας είναι η αειφόρος ανάπτυξη του νησιού μέσα από μία κοινωνική διαχείριση, με σεβασμό στο
περιβάλλον και τα ιδιαίτερα μορφολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά κ.α. χαρακτηριστικά του. Μέρος του
μοντέλου ανάπτυξης είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων –προϊόντων, που φρονούμε ότι μπορεί
να μεταλαμπαδευτεί σε μικρά σε μεσαία νησιά μέσω ενός βιώσιμου και με χαμηλό κόστος μοντέλου
διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να απαλλαγούν τα νησιά αυτά από το πρόβλημα των
απορριμμάτων και να σταματήσει η λειτουργία των ΧΑΔΑ.
Απευθυνόμαστε στην ιδιωτική αγορά ανακυκλώσιμων μη επικίνδυνων υλικών,
διαθέτοντας τα προδιαλεγμένα στην πηγή προϊόντα μας
(χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο κ.α μέταλλα, πλαστικό,
καθώς επίσης και τα τηγανέλαια για παραγωγή βιοντήζελ).
Γρηγόρης Μαλτέζος maltezos@gmail.com 6932313108
τηλ. 22970-22221 τηλεφωνητής . 7007001108 [αστική μονάδα ]
Γιάννης Κάσσης kassis123@yahoo.gr 6945363185
1 σχόλιο:
Τέσσερις Τρόποι για Οικιακή Κομποστοποίηση
της γεωπόνου Νίκης Ν. Κεφαλά
Με τη διαδικασία της κομποστοποίησης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κατάλληλο περιβάλλον για την παραγωγή του κομπόστ, του «μαύρου χώματος» δηλαδή, που βρίσκουμε στην ελεύθερη φύση κάτω από στρώματα πεσμένων φύλλων και νεκρή βλάστηση. Η αποσύνθεση των οργανικών υλών είναι μια φυσική λειτουργία, για την οποία εφαρμόζουμε τις παρακάτω μεθόδους:
Σωροί επί εδάφους: Τα υλικά που προορίζονται για το χώνεμα συγκεντρώνονται σε σωρούς, ελάχιστης διάστασης 1 μ. προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να αναπτυχθεί στο εσωτερικό τους θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου. Η διαμόρφωση των σωρών είναι σημαντική για την επιτυχία της χώνευσης. Κατά διαστήματα πρέπει να βρέχονται, ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη. Σύντομα θα δείτε τους σωρούς να αχνίζουν, που σημαίνει ότι οι μικροοργανισμοί έχουν πάρει... φωτιά δουλεύοντας! Με την βοήθεια πιρούνας ανακατεύετε δίνοντάς τους οξυγόνο και βοηθώντας τους να πολλαπλασιαστούν. Η χώνευση θα κρατήσει 4 - 6 μήνες ανάλογα με το είδος του υλικού και την εποχή.
Υπόγεια κομποστοποίηση: Η χώνευση των υλικών σε λάκκους, απαιτεί λιγότερη φροντίδα, δεν μυρίζει και συντελεί στη γρήγορη βελτίωση των φτωχών εδαφών. Σε λάκκο βάθους 30 εκατ., πλάτους 0,50 μ. και μήκους όσο χρειάζεται για την ταφή, ρίχνουμε όλο το διαθέσιμο υλικό, βρέχουμε με νερό και σκεπάζουμε με χώμα. Η κομπόστα πρέπει να «χωνέψει» για έξι τουλάχιστον μήνες.
Επιφανειακή κομποστοποίηση: Με τη μέθοδο αυτή το χώνεμα των φυτικών υλικών, γίνεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ακριβώς και στη φύση. Το υλικό διασκορπίζεται σε στρώματα πάχους 10 εκατ. τουλάχιστον. Μέσα και κάτω από το στρώμα δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για τους μικρο-οργανισμούς του εδάφους. Τα βακτήρια και οι μύκητες μετατρέπουν το οργανικό υλικό σε θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά, οι γαιοσκώληκες μεταφέρουν τμήματά του βαθιά μέσα στο έδαφος, ενώ ακάρεα, πολύποδα και λοιποί συγγενείς το τεμαχίζουν και το ανακατεύουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χαλαρού εδάφους ευεργετικού για τα φυτά.
Να θυμίσουμε, πως σκουλήκι με σκουλήκι διαφέρει και πως δεν είναι όλα ωφέλιμα! Αν όμως δείτε στον κήπο σας τον κλασικό καφέ γαιοσκώληκα με τους δακτύλιους στο σώμα του, να χαρείτε γιατί ήρθε για το καλό σας! Δουλειά του είναι ν' ανακατέψει και ν' αερίσει το χώμα βελτιώνοντας τη σύστασή του και να παράξει θρεπτικά υλικά για τα φυτά σας.
Κομποστοποιητές: Ειδικοί κάδοι που υπάρχουν στο εμπόριο σε ποικιλία σχεδίων, μεγεθών και τιμών, θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία κομποστοποίησης. Μέσα τους οι γαιοσκώληκες είναι ευτυχείς, γιατί έχουν αρκετή τροφή για να αναπτυχθούν και να μετατρέψουν τα υλικά σε αζωτούχες ενώσεις. Στους κομποστοποιητές συστήνεται η χρήση υγρασιόμετρου και σταθεροποιητή PH, η συχνή ανάδευση και η ιδιαίτερη προσοχή στις θερμοκρασίες.
Tip
Η κομπόστα είναι έτοιμη όταν το μείγμα μειωθεί σε όγκο, έχει σκούρο χρώμα, μυρίζει ουδέτερα και δεν κατοικείται πλέον από έντομα και σκουλήκια.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20-21/10/2012)
Δημοσίευση σχολίου