Εναλλακτικό Νόμισμα απο 8 δήμους στην Κύπρο!

Εναλλακτικό Νόμισμα απο 8 δήμους στην Κύπρο!

«Απεξάρτηση» από το ευρώ προώθησαν οκτώ δήμοι στην Κύπρο που θα βασίζεται στην ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του «εναλλακτικού νομίσματος». Οι Κύπριοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν μονάδες ΤΟ.Μ.  για να αγοράσουν υπηρεσίες ή προϊόντα που έχουν ανάγκη και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εξασφαλίσουν διαφορετικά.
anel8Η ιδέα για τη δημιουργία του "Προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης" προέρχεται από το Διοικητικό Συμβούλιο τηςΑναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας (ΑΝΕΛ) και αποτελεί μια ξεχωριστή υπηρεσία που η Εταιρεία θα προσφέρει στους δημότες. Από την υπηρεσία αυτή μπορούν να επωφεληθούν δημότες των Δήμων που είναι μέλη της ΑΝΕΛ, δηλαδή οι δημότες των Δήμων: Λατσιών, Στροβόλου, Ιδαλίου, Γερίου, Τσερίου, Έγκωμης, Λακατάμιας και Αγλαντζιάς. Στο Πρόγραμμα συμμετέχει επίσης και ο Δήμος Λευκωσίας.
"Δε χρειάζεται δηλαδή κάποιος ο οποίος είναι άνεργος να παραμένει άπραγος στο σπίτι, χωρίς εισόδημα, περιμένοντας τη μέρα που θα βρει δουλειά, αλλά με αυτό τον τρόπο τού δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας, αλλά ακόμα και να εξασφαλίσει κάποιου είδους εισόδημα, όχι σε χρήμα αλλά σε μονάδες ΤΟ.Μ., τις οποίες όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αγοράσει υπηρεσίες ή προϊόντα που έχει ανάγκη και δεν έχει τη δυνατότητα να τα εξασφαλίσει διαφορετικά." 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ (ΤΕΜ) στον ΒΟΛΟΣ ! "ΧΕΛΩΝΑ" στην Αίγινα !


Στον Βόλο κατάργησαν το ευρώ!



  Ο Χρήστος Παπαϊωάννου παρακολουθεί τις συναλλαγές του µε ΤΕΜ στον φορητό του υπολογιστή. Είναι ένα από τα 200 µέλη του Δικτύου ανταλλαγής στη Μαγνησία που χρησιµοποιούν µια εναλλακτική µονάδα αντί του ευρώ.
Δεν αλλάζει χέρια. Δεν τυπώνεται σε χάρτινη µορφή ούτε κόβεται σε νόµισµα. Οι κάτοχοί της όµως τη χρησιµοποιούν ως µέσο για να αγοράσουν και να πουλήσουν. Από το.....
περασµένο καλοκαίρι, στις γειτονιές του Βόλου, οι συναλλαγές δεν γίνονται αποκλειστικά µε ευρώ. Η οικονοµική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας γέννησαν ένα δίκτυο ανταλλαγών και µια νέα µονάδα: την ΤΕΜ.
Ονοµάζεται Τοπική Εναλλακτική Μονάδα και, σύµφωνα µε τους δηµιουργούς της, έχει θεωρητικά ίση αξία µε το ευρώ, αλλά όχι την ίδια δύναµη κατανάλωσης έξω από το Δίκτυο. «Δεν είναι νόµισµα ούτε υπάρχει ανταγωνιστικά στο ευρώ. Είναι µια µονάδα που αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που κάνουµε µεταξύ µας», λέει ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γρηγορίου, ένα από τα πρώτα µέλη του Δικτύου.
  Η ΤΕΜ χρησιµοποιείται στη Μαγνησία, στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης που ξεκίνησε τον περασµένο Ιούνιο.
Από µια παρέα φίλων το Δίκτυο µεγάλωσε και έφτασε τα 50 µέλη µέσα σε έναν µήνα και σήµερα φτάνει τα 200. Για να συµµετάσχει κάποιος, απαιτείται φωτοτυπία της αστυνοµικής ταυτότητας. Με την εγγραφή, το Δίκτυο του δίνει πίστωση 300 ΤΕΜ (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), τις οποίες µπορεί να ξοδέψει στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα µέλη. Ο λογαριασµός του καθενός και οι συναλλαγές καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδοµένων. Στην ίδια ιστοσελίδα τα µέλη καταχωρίζουν αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων. Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξυπηρετείται µε κουπόνια (εντολές πληρωµής).
Μεταξύ των µελών υπάρχουν αγρότες, υδραυλικοί, δικηγόροι, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, ένας καρδιολόγος, µια οµοιοπαθητικός και ένας ιδιοκτήτης καταστήµατος οπτικών. Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγορίου, τα καταστήµατα ή οι επιχειρηµατίες ζητούν από µέλη του Δικτύου ένα µέρος της τιµής σε ευρώ και το υπόλοιπο σε ΤΕΜ, καθώς έχουν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και την προµήθεια σε ευρώ. «Για παράδειγµα, στο µαγαζί µε τα οπτικά, για έναν σκελετό γυαλιών αξίας 100 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα ζητήσει από τον πελάτη 70 ευρώ και 30 ΤΕΜ. Σαν να του κάνει έκπτωση. Έπειτα θα κόψει απόδειξη για 70 ευρώ», λέει ο κ. Γρηγορίου.
Η ΤΕΜ µπορεί, σύµφωνα µε τους κατόχους της, να αναστήσει την τοπική αγορά. Όπως λένε, εξοικονοµούν ευρώ που έπειτα τα διαθέτουν εκτός Δικτύου. Παράλληλα δίνουν αγοραστική δύναµη σε ανέργους. Ο Θοδωρής Μαυρίδης είναι ένας από αυτούς. Πενήντα τριών ετών, ηλεκτρολόγος, χωρίς δουλειά εδώ και οκτώ µήνες.

Οι συνεταιρισμοί στη Γαλλία

Οι συνεταιρισμοί στη Γαλλία1

  
    Στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις (ιδίως αυτές που εγκαταλείπονται από τις αλλοδαπές μητρικές τους) μετατρέπονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε «συνεταιριστικές επιχειρήσεις», τις λεγόμενες SCOP - Sociétés coopératives et participatives. Tο 2012 οι SCOP ανέρχονταν σε 2.000 περίπου και απασχολούσαν 42.000 εργαζόμενους. 
Στην ίδια κατεύθυνση, το 2001 θεσπίστηκε στη Γαλλία ειδικός νόμος που προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης ενός νέου τύπου συνεταιριστικής επιχείρησης ονόματι Scic– (κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικού συμφέροντος (Société coopérative d'intérêt collectif) η οποία --σε αντίθεση με την SCOP-- έχει την ιδιαιτερότητα ότι συνενώνει όλους τους δρώντες σ ένα σχέδιο με μεγάλη κοινωνική χρησιμότητα. 
Τέλος, παράλληλα με τις SCOP και SCIC λειτουργούν από το 1995 οι Συνεταιρισμοί Δραστηριοτήτων και Απασχόλησης – CAE (Coopérative d'Activités et d ‘ Emploi) όπου μπορούν να εντάσσονται άτομα ως μισθωτοί και στους οποίους παρέχεται η διοικητική, λογιστική και γενικότερα τεχνογνωσία μιας CAE προκειμένου να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση. 
  • Το παρακάτω 3λεπτο βίντεο, παραγωγής του Δικτύου των SCOP, εξηγεί με απλά λόγια τις τρεις αυτές μορφές συνεταιρισμών στη Γαλλία. Η προσαρμογή των υποτίτλων στα ελληνικά έγινε από το Συνεταιρισμό Γονέων Χαλανδρίου. 


Πηγές πληροφοριών
1. www.lesscop.org
2. Εισαγωγή στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – Τάκης Νικολόπουλος, Δημήτρης Καπογιάννης – 2η έκδοση – ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Πρωτοβουλία ηλεκτρονικής δικτύωσης «ένας άλλος κόσμος»

Ζούμε μια παρατεταμένη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πνευματική κρίση. Το κλίμα φόβου κι ανασφάλειας εστιάζει πάνω στα προβλήματα και τις πληγές του παρελθόντος, όχι στις βαθύτερες αιτίες και τις βιώσιμες λύσεις, τις δημιουργικές αντιστάσεις και τις ρεαλιστικές ουτοπίες. Απέναντι σε ένα σύστημα που στηρίζεται στην διάσπαση και τον ατομισμό, τον παραγωγισμό και τη μονεταριστική οικονομία, τον υλικό πλουτισμό και την αλόγιστη κατανάλωση, εμείς αντιπροτείνουμε την συνεργασία, την ανταλλαγή και την συλλογική δράση 
Υπάρχουν ήδη διάσπαρτες δεκάδες πρωτοβουλίες από τα κάτω που αποδεικνύουν στην πράξη ότι ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός, εδώ και τώρα, όχι απλά εφικτός.Πρακτικές που εφαρμόζονται από πάντα και στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την οικολογία και σε ένα άλλο τρόπο ζωής, όπου θα ζούμε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερα σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό μας.  
Βασικός παράγοντας έμπνευσης για την πρωτοβουλία ηλεκτρονικής δικτύωσης «ένας άλλος κόσμος» αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ "Φόρος τιμής στην Καταλονία II" [Manuel Castells, Joana Conill (2010), συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός: Ηλιόσποροι] και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για πληροφόρηση και ενδυνάμωση ανάλογων πρακτικών στην Ελλάδα. 
 Αυτή η πρωτοβουλία αφορά την δημιουργία μιας πλατφόρμας δικτύωσης για να φέρει σε επαφή, διαδραστικά και λειτουργικά, οργανώσεις, ομάδες, πρωτοβουλίες και μεμονωμένα άτομα που ασχολούνται με:
  • Ανταλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο
  • Τράπεζες χρόνου- κοινωνικά νομίσματα
  • Καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, συνεταιριστικές επιχειρήσεις
  • Εργατικές- αγροτικές κολεκτίβες
  • Βιολογική καλλιέργεια, permaculture, φυσική καλλιέργεια
  • Αστικούς αγρούς
  • Φυσική δόμηση
  • Ενεργειακή αυτονομία από ΑΠΕ
  • Πολιτιστικό ακτιβισμό
  • Ανοιχτό λογισμικό
  • Ελεύθερη παιδεία
  • Χαριστικά παζάρια
  • Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων
Μέσα από αυτή την δικτύωση θα δημιουργηθεί ένα κύτταρο ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών, υπηρεσιών και αγαθών το οποίο αφενός θα ενδυναμώσει τα μέλη του και αφετέρου θα ενισχύσει πρακτικά την δημιουργία αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας δεξιότητες, ικανότητες, ένα αίσθημα κοινότητας και αισιοδοξία.   Το λογισμικό εργαλείο που επιλέξαμε για να υποστηρίξουμε αυτή την πλατφόρμα λέγεται AGORA και προωθείται υπό την άδεια Copyleft, είναι ένα ελεύθερο λογισμικό φτιαγμένο για συλλογική εργασία από απόσταση. Το λογισμικό, προσαρμοσμένο στα ελληνικά, θα λειτουργεί στην αρχή σαν ένας διαδικτυακός χώρος εσωτερικού διαλόγου (φόρουμ) για τα μέλη, τα οποία θα έχουν πρόσβαση με ειδικό κωδικό, και στη συνέχεια του εγχειρήματος θα αποκτήσει εξωτερική εμφάνιση σαν ιστοσελίδα όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρίσκει συγκεντρωμένες πληροφορίες για τα διάφορα μέλη της κοινότητας "ένας άλλος κόσμος".  
Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα λοιπόν σε συλλογικότητες, πρωτοβουλίες και άτομα που ασχολούνται με τα παραπάνω θέματα να συμμετέχουν σε αυτή τη δικτύωση και να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο κόσμο εδώ και τώρα.  Για να συμμετάσχετε ενεργά στείλτε ένα email σήμερα στο iliosporoi@yahoo.gr Θα σας αποσταλεί μετά ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός για να συμμετέχετε στην ηλεκτρονική δικτύωση 
Για την πρωτοβουλία σύστασης της κοινότητας ηλεκτρονικής δικτύωσης "ένας άλλος κόσμος":

δες στο περισσότερα χρήσιμους συνδέσμους από αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα: 

Φυσική δόμηση 

 Καλλιέργειες - σπορεία 

Συλλογικά- αυτοδιαχειριζόμενα καφενεία, εργασιακές κολεκτίβες 

Αυτοδιαχείριση (ενέργειαςυγείαςδιατροφής)

Οικοκοινότητες 

Οι παραπάνω σύνδεσμοι αποτελούν ορισμένες μόνο από το σύνολο των προσπαθειών στον ελλαδικό χώρο.