Η σωστή ανακύκλωση του χαρτιού απαιτεί καθαρό χαρτί, γι’ αυτό αν θέλετε να ανακυκλώνετε το χαρτί που χρησιμοποιείτε πρέπει να το κρατάτε καθαρό από τροφές, πλαστικά, μέταλλο και άλλα σκουπίδια που δυσκολεύουν την ανακύκλωσή του. Το λερωμένο χαρτί που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί πρέπει να γίνεται κομπόστ, να καίγεται για ενέργεια ή να καταλήγει στη χωματερή. Συνήθως τα κέντρα ανακύκλωσης ζητούν να ταξινομείτε το χαρτί σας ανάλογα με την κατηγορία του.
Συγκέντρωση και μεταφορά
Πρέπει να παραδίδετε το ταξινομημένο χαρτί σας σε κάποιο τοπικό κέντρο ανακύκλωσης ή να το ρίχνετε σε ένα κάδο ανακύκλωσης. Ενδεχομένως να βρείτε κάποιον που εμπορεύεται παλιό χαρτί, ο οποίος θα το παραλαμβάνει από το σπίτι ή το γραφείο σας. Στο κέντρο ανακύκλωσης, το συγκεντρωμένο χαρτί πακετάρεται σε δέματα και μεταφέρεται στον χαρτόμυλο όπου θα ανακυκλωθεί σε καινούργιο χαρτί.
Αποθήκευση
Οι εργάτες στον χαρτόμυλο ξεφορτώνουν τα δέματα και τα βάζουν σε αποθήκες όπου παραμένουν μέχρις ότου χρειαστούν. ΟΙ διάφορες κατηγορίες χαρτιού, όπως εφημερίδες και κουτιά από οντουλέ χαρτόνι, τοποθετούνται χωριστά επειδή ο χαρτόμυλος χρησιμοποιεί διαφορετικές κατηγορίες παλιού χαρτιού για να φτιάξει διαφορετικούς τύπους ανακυκλωμένων προϊόντων χαρτιού. Όταν ο χαρτόμυλος είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το παλιό χαρτί, τότε τα ανυψωτικά το μετακινούν από την αποθήκη σε μακριές μεταφορικές ταινίες.
Ανα-πολτοποίηση και φιλτράρισμα
Το παλιό χαρτί μεταφέρεται με τις ταινίες σε ένα μεγάλο δοχείο που λέγεται πολτοποιητής, το οποίο περιέχει νερό και χημικά. Ο πολτοποιητής ψιλοκόβει το παλιό χαρτί σε μικρά κομμάτια. Το μείγμα θερμαίνεται για να διασπαστεί το χαρτί ευκολότερα σε λεπτές ίνες κυτταρίνης (οργανική φυτική ύλη). Σιγά σιγά, το παλιό χαρτί μετατρέπεται σε ένα χυλώδες μείγμα που λέγεται χαρτοπολτός. Ο χαρτοπολτός πιέζεται μέσα από φίλτρα που έχουν τρύπες και σχισμές διαφόρων μορφών και μεγεθών. Τα φίλτρα απομακρύνουν τα μικρά κομμάτια ξένων υλών, όπως κομμάτια πλαστικού και κόλλας. Η διαδικασία αυτή λέγεται φιλτράρισμα.
Καθάρισμα
Ο χαρτόμυλος καθαρίζει επίσης τον χαρτοπολτό με φυγοκέντριση μέσα σε μεγάλους κωνοειδείς κυλίνδρους. Τα βαριά ξένα σώματα, όπως τα κλιπς συρραπτικών, πετάγονται έξω από τον κώνο και πέφτουν στον πάτο του μηχανήματος. Τα ελαφρά ξένα σώματα συγκεντρώνονται στο κέντρο του κώνου και απομακρύνονται. Αυτό είναι το καθάρισμα.
Απομελάνωση
Καμιά φορά, ο χαρτοπολτός πρέπει να περάσει από μια διαδικασία “πλυσίματος” που λέγεται απομελάνωση για να απομακρυνθούν τυπογραφικές μελάνες και υπολείμματα κόλλας και αυτοκόλλητων. Οι χαρτοποιοί συχνά χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό από δύο διαδικασίες απομελάνωσης. Με τη μία, που λέγεται ξέπλυμα, τα μικρά σωματίδια μελανιού ξεπλένονται με νερό από τον χαρτοπολτό. Τα μεγαλύτερα σωματίδια μελανιού και υπολειμμάτων κόλλας αφαιρούνται με φυσαλίδες αέρα σε μια διαδικασία που λέγεται επίπλευση. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο χαρτοπολτός ρίχνεται σε ένα μεγάλο δοχείο, όπου αέρας και απορρυπαντικά εγχέονται μέσα στον χαρτοπολτό. Τα απορρυπαντικά αναγκάζουν τα μελάνια και τα άλλα υπολείμματα να απομακρυνθούν από τον χαρτοπολτό και να προσκολληθούν στις φυσαλίδες καθώς αυτές ανεβαίνουν στην επιφάνεια του μείγματος. Οι φυσαλίδες με τα μελάνια δημιουργούν αφρό, ο οποίος απομακρύνεται από την επιφάνεια αφήνοντας πίσω καθαρό χαρτοπολτό.
Ραφινάρισμα, λεύκανση και αποχρωματισμός
Κατά το ραφινάρισμα, ο χαρτοπολτός χτυπιέται για να φουσκώσουν οι ανακυκλωμένες ίνες ώστε να γίνουν καταλληλότερες για χαρτοποιία. Εάν ο χαρτοπολτός περιέχει μεγάλα κομμάτια ινών, το ραφινάρισμα τις διαχωρίζει σε μεμονωμένες ίνες. Εάν το παλιό χαρτί είναι έγχρωμο, ο αποχρωματισμός με χημικά αφαιρεί κάθε χρώμα από τον χαρτοπολτό. Και αν στόχος είναι να παραχθεί λευκό χαρτί, ο χαρτοπολτός ίσως χρειαστεί λεύκανση με οξυγενέ, χλωρίνη ή οξυγόνο για να γίνει πιο λευκός και πιο φωτεινός. Αν στόχος είναι η παραγωγή φαιού ανακυκλωμένου χαρτιού, τότε δεν χρειάζεται λεύκανση.
Χαρτοποιία
Τώρα ο καθαρός χαρτοπολτός είναι έτοιμος να γίνει χαρτί. Οι ανακυκλωμένες ίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους ή αναμειγμένες με νέες ίνες ξύλου (που λέγονται παρθένες ίνες) για να αποκτήσει το χαρτί επιπλέον δύναμη ή λειότητα. Ο χαρτοπολτός αναμειγνύεται με νερό και χημικά σε αναλογία 0,5% χαρτοπολτός και 99,5% νερό-χημικά. Το νερουλό αυτό μείγμα χαρτοπολτού μπαίνει στον θάλαμο, ένα πολύ μεγάλο μεταλλικό κουτί στην αρχή της χαρτοποιητικής μηχανής, και ραντίζεται με ένα φαρδύ συνεχές σπρέι πάνω σε μια τεράστια επίπεδη οθόνη από ψιλό συρμάτινο πλέγμα, η οποία κινείται πολύ γρήγορα μέσα στη χαρτοποιητική μηχανή. Στο πλέγμα, το νερό στραγγίζεται από τον χαρτοπολτό και οι ανακυκλωμένες ίνες γρήγορα αρχίζουν να αλληλοσυνδέονται και χρηματίζουν ένα υγρό φύλλο. Το φύλλο κινείται γρήγορα μέσα από μια σειρά πιεστικών κυλίνδρων καλυμμένων με τσόχα κι έτσι απομακρύνεται περισσότερο νερό.
Το φύλλο, που τώρα μοιάζει με χαρτί, περνάει μέσα από μια σειρά ζεστών μεταλλικών κυλίνδρων, οι οποίοι στεγνώνουν το χαρτί. Εάν παράγεται γυαλιστερό χαρτί, ένα επίχρισμα εφαρμόζεται κοντά στο τέλος της διαδικασίας ή αυτό γίνεται σε χωριστή διαδικασία μετά την ολοκλήρωση της χαρτοποιίας.
Τελικά, το ολοκληρωμένο χαρτί τυλίγεται σε ένα τεράστιο ρολό και απομακρύνεται από τη χαρτοποιητική μηχανή. Ένα ρολό μπορεί να έχει πλάτος 10 μέτρα και να ζυγίζει μέχρι και 20 τόνους! Το μεγάλο αυτό ρολό κόβεται σε μικρότερα ρολά, ή καμιά φορά σε φύλλα, προτού προωθηθεί στα τυπογραφεία, τα κυτιοποιεία ή τις φακελοποιίες.
Ανακυκλώνεται όλο το παλιό χαρτί που συγκεντρώνεται;
Μέχρι το 80% του παλιού χαρτιού που συγκεντρώνεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία ανακύκλωσης. Ένα μέρος του περιεχομένου των δεμάτων που φτάνει στο εργοστάσιο δεν είναι χαρτί! Τα σκουπίδια, όπως σύρματα, κλιπς συρραπτικών και πλαστικά, απομακρύνονται κατά την πολτοποίηση, τον καθαρισμό και το φιλτράρισμα. Το παλιό χαρτί περιέχει επίσης και ίνες οι οποίες έχουν γίνει πολύ μικρές για να ανακυκλωθούν σε χαρτί. Το παλιό χαρτί που συγκεντρώνετε μπορεί να περιέχει ίνες που έχουν ήδη ανακυκλωθεί μία, δύο ή και περισσότερες φορές! Οι ίνες ξύλου μπορούν να ανακυκλώνονται μόνο πέντε ή επτά φορές πριν γίνουν πολύ κοντές και εύθραυστες για να μεταποιηθούν σε νέο χαρτί.
Το παλιό χαρτί μπορεί να περιέχει πολλά συστατικά που δεν είναι ίνες. Ρίξτε μια ματιά σε ένα περιοδικό και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Το τυπωμένο χαρτί περιέχει πολύ μελάνι. Αν οι σελίδες είναι γυαλιστερές, αυτό πιθανότατα σημαίνει πως είναι επικαλυμμένο με άργιλο ή άλλα υλικά. Τα περιοδικά περιέ4χουν επίσης κόλλες που δένουν τις σελίδες μεταξύ τους. Το μελάνι, η άργιλος και οι κόλλες πρέπει να απομακρύνονται από το παλιό χαρτί πριν παραχθεί το ανακυκλωμένο χαρτί.
Τι συμβαίνει με το μελάνι όταν απομακρυνθεί από το χαρτί;
Όπως είδαμε, το μελάνι και τα άλλα υπολείμματα παγιδεύονται στον αφρό που παράγεται κατά την απομελάνωση. Το υλικό αυτό συλλέγεται και ένα μεγάλο μέρος του νερού που χρησιμοποιήθηκε ξαναχρησιμοποιείται στον χαρτόμυλο. Το υλικό που απομένει, που είναι ακόμα νερό σε αναλογία 30–50%, περιέχει επίσης πολύ μικρές ίνες οι οποίες έχουν ξεπλυθεί από τον χαρτοπολτό κατά τη διαδικασία απομελάνωσης. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καύση, να κομποστοποιηθεί ή να καταλήξει στις χωματερές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιστρωθούν δρόμοι. Σε ένα μέσο εργοστάσιο απομελάνωσης, κάθε 100 τόνοι παλιού χαρτιού που μπαίνει στον πολτοποιητή παράγουν 35 τόνους ξηρά υπολείμματα μελανιού, κόλλας και μικρών ινών.
Τι μπορεί να γίνει από το ανακυκλωμένο χαρτί;
Το περισσότερο ανακυκλωμένο χαρτί ξαναγίνεται χαρτί και χαρτόνι. Με λίγες εξαιρέσεις, το ανακυκλωμένο χαρτί γενικά ξαναγίνεται χαρτί παρόμοιας ή χαμηλότερης ποιότητας με το αρχικό χαρτί. Παραδείγματος χάρη, όλα τα κουτιά από ανακυκλωμένο οντουλέ χαρτόνι χρησιμοποιούνται για να ξαναγίνουν νέα ανακυκλωμένα κουτιά από οντουλέ επίσης χαρτόνι. Το ανακυκλωμένο χαρτί εκτύπωσης χρησιμοποιείται για να παραχθεί νέο ανακυκλωμένο χαρτί εκτύπωσης. Το ανακυκλωμένο χαρτί βρίσκει και πολλές άλλες χρήσεις. Ο ανακυκλωμένος χαρτοπολτός μπορεί να χυθεί σε καλούπια για να παραχθούν κουτιά αυγών και δίσκοι φρούτων. Το ανακυκλωμένο χαρτί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, ως μόνωση τοίχων και οροφών, ακόμα και για στρωμνή ζώων!
Το άρθρο είναι βασισμένο σε στοιχεία του TAPPI – του Συνδέσμου της Παγκόσμιας Βιομηχανίας Χαρτοπολτού και Χαρτιού.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου